Pytanie

Jak wyżej.

Pytanie

Postprzez transport_123 » 21 Lut 2011 22:48

Witam

W srode kolega kupil 35 10 ( r. 98 ) 2,8 TD auto wzial w koszta firmy bo US sie czepial. Co do stanu to nie przywiazywal wagi mial byc i od czasu do czasu cos przewiezc. Pojechalismy po niego 500km - zapalil noramlani , puscil dymka troche klekotal, wlasciciel mowil ze lyka 3 l oleju na 10 000tys wiec spoko. Co sie okazalo dzis ma juz 1000km zrobione a olej bagnetu znikl ( byl prawie max a teraz ponizej min) . Wyciekow nie, podczas jazdy nie widac zeby dymil. Czy jest mozliwe zeby silnik wypil ponad 3l oleju na 1000km?
Transport to usługa a nie przysługa...
Awatar użytkownika
transport_123
 
Posty: 252
Rejestracja: 09 Wrz 2010 17:22
Gadu-Gadu: 0
Model auta: 3510
Miejscowość: Legionowo

Re: Pytanie

Postprzez old1977 » 22 Lut 2011 07:37

przy takim spalaniu oleju powinien,ewidentnie kopcić,dolej zobaczysz ile ubyło pomiędzy znakami min a max na bagnecie jest około 1l oleju mozliwe,że wciągnął z apetytem ;)
Awatar użytkownika
old1977
Administrator
 
Posty: 974
Rejestracja: 26 Lis 2010 22:45
Gadu-Gadu: 0
Model auta: 40c13
Miejscowość: jawor

Re: Pytanie

Postprzez Fiatt » 22 Lut 2011 08:24

jak dobrze depniesz w gaz to tyle wciągnie. Moje też tyle wciągały jak miałem "szybkiego" woźnicę. Co dwa, trzy dni, ok.600-700km - litr trzeba było lać. Kierowca odszedł - jeździ inny i cud nastąpił: od wymiany do wymiany (średnio 20-30kkm,) jak doleję maksymalnie po 0.5litra każdemu to jest wszystko, a nawet nie zawsze trzeba dolewać. Także kolego, noga z gazu, spokojnie ruszaj, pojeździj tak jak przewidziano dla niego (max 80km/h) a przestanie jarać olej w takiej ilości, jeśli wogóle jeszcze będzie go jarał.
Awatar użytkownika
Fiatt
 
Posty: 2175
Rejestracja: 05 Kwi 2010 14:54
Miejscowość: ★★★★★★★★
Gadu-Gadu: 0
Model auta: ...
Miejscowość: GD/GA/GDA

Re: Pytanie

Postprzez transport_123 » 22 Lut 2011 09:13

A moze to wina turbo?
Transport to usługa a nie przysługa...
Awatar użytkownika
transport_123
 
Posty: 252
Rejestracja: 09 Wrz 2010 17:22
Gadu-Gadu: 0
Model auta: 3510
Miejscowość: Legionowo

Re: Pytanie

Postprzez Fiatt » 22 Lut 2011 09:31

transport_123 napisał(a):A moze to wina turbo?

no ale sam mówiłeś że nie kopci. Jak turbo ssa olej to za autkiem jest z reguły błękitny obłoczek :lol: A okolice turbo są suche?
Awatar użytkownika
Fiatt
 
Posty: 2175
Rejestracja: 05 Kwi 2010 14:54
Miejscowość: ★★★★★★★★
Gadu-Gadu: 0
Model auta: ...
Miejscowość: GD/GA/GDA

Re: Pytanie

Postprzez transport_123 » 22 Lut 2011 10:46

Jak rano zapala to kopci na bialo / szaro przez pare minut.

Rozkrecilismy dolot do turbo i jest tam sucho. Pare razy wkrecilismy go na obroty i tez nic.
Dmucha troche z odmy , ale olejem nie rzuca.
Sam juz nie wiem...moze to wina oleju? Zalelismy go mobielm 10w 40 mineral. Moze wczesniej jedzil na innym.
Transport to usługa a nie przysługa...
Awatar użytkownika
transport_123
 
Posty: 252
Rejestracja: 09 Wrz 2010 17:22
Gadu-Gadu: 0
Model auta: 3510
Miejscowość: Legionowo

Re: Pytanie

Postprzez Fiatt » 22 Lut 2011 11:59

transport_123 napisał(a):Jak rano zapala to kopci na bialo / szaro przez pare minut.
to normalne przy zimnym silniku
transport_123 napisał(a):10w 40 mineral.
to półsyntetyk. Minerał to 15w40.
Spróbujcie pojeździć spokojnie i zobaczcie czy będzie chłeptał. Trochę musi spalić, bo przebieg już napewno znaczny, silnik jest stary i tak będzie, ale objawy chlania na umór są nieprawidłowe. Myślę też że powinien go zdiagnozować dobry mechanik, bo powodów ubywania oleju jest zbyt wiele, a my możemy w tym wypadku wróżyć z fusów.
Awatar użytkownika
Fiatt
 
Posty: 2175
Rejestracja: 05 Kwi 2010 14:54
Miejscowość: ★★★★★★★★
Gadu-Gadu: 0
Model auta: ...
Miejscowość: GD/GA/GDA

Re: Pytanie

Postprzez dandi » 22 Lut 2011 16:40

Myślę, że zastosowanie mineralnego(15W\40) będzie jak najbardziej korzystne dla tego rocznika i wydaje mi się że i przebiegu.Wlewając 10W\40 możesz trochę rozszczelnić silnik.Więc ubytki oleju będą coraz większe.
dandi
Administrator
 
Posty: 476
Rejestracja: 06 Kwi 2010 08:05
Miejscowość: Rzeszów
Gadu-Gadu: 2865799
Model auta: 35-12
Miejscowość: Rzeszów

Re: Pytanie

Postprzez old1977 » 22 Lut 2011 20:46

selektol powinien go dobrze skleić :D
Awatar użytkownika
old1977
Administrator
 
Posty: 974
Rejestracja: 26 Lis 2010 22:45
Gadu-Gadu: 0
Model auta: 40c13
Miejscowość: jawor

Re: Pytanie

Postprzez Fiatt » 22 Lut 2011 20:49

old1977 napisał(a):selektol powinien go dobrze skleić :D

Równie dobrze można mu beczkę gorącej smoły wlać :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Fiatt
 
Posty: 2175
Rejestracja: 05 Kwi 2010 14:54
Miejscowość: ★★★★★★★★
Gadu-Gadu: 0
Model auta: ...
Miejscowość: GD/GA/GDA

Następna

Wróć do Silnik,przeniesienie napędu,układ chłodniczy.



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości